Faalangst

Een intense angst voor het maken van fouten of tekortschieten in prestatiegerichte situaties.

Wat is Faalangst?

Faalangst is een vorm van angst die optreedt in situaties waarin iemand wordt geconfronteerd met een prestatiedruk of de mogelijkheid om te falen. Het is een intense angst voor het maken van fouten, tekortschieten of niet voldoen aan bepaalde verwachtingen, meestal in situaties waarin beoordeling, evaluatie of prestatie van belang is. Faalangst kan verschillende vormen aannemen:

Cognitieve faalangst:

Dit heeft betrekking op de angst voor het niet kunnen denken, plannen of redeneren tijdens een prestatiegerichte situatie, zoals een examen.

Sociale faalangst:

Dit betreft de angst voor negatieve beoordeling door anderen in sociale situaties, zoals spreken in het openbaar, deelnemen aan groepsactiviteiten of het voeren van gesprekken met vreemden.

Motorische faalangst:

Dit houdt verband met de angst om fysieke vaardigheden niet correct uit te voeren, zoals sportprestaties of muzikale optredens.

Faalangst kan leiden tot lichamelijke symptomen zoals nervositeit, zweten, trillen, misselijkheid, snelle hartslag en een gevoel van verstijving. Deze symptomen kunnen het moeilijker maken om goed te presteren, waardoor de angstcyclus wordt versterkt.

Faalangst kan zich ontwikkelen als gevolg van verschillende factoren, waaronder hoge verwachtingen van anderen, perfectionisme, negatieve zelfevaluatie, eerdere negatieve ervaringen of een gebrek aan zelfvertrouwen. Het kan het dagelijks leven en de prestaties van een persoon beïnvloeden, en het kan belangrijk zijn om er passende ondersteuning en begeleiding voor te zoeken, zoals counseling of coaching, om met faalangst om te leren gaan en ermee te werken.

Coaching Traject bij Faalangst

1. Intake


Ontdek je hulpvraag en behoeften.


2. Werkwijze


Bespreek de aanpak en methoden.


3. Coachplan


Stel een persoonlijk coachingplan op.


4. Start


Begin het coachtraject met vertrouwen.


5. Evaluatie


Beoordeel voortgang en pas aan.


6. Afronding


Voltooi het coachtraject.


Individuele coaching en begeleiding

Als coach help ik bij het aanpakken van problemen zoals faalangst, burn-out en gebrek aan zelfvertrouwen.

Begeleiding wordt geboden aan kleuters, schoolkinderen, tieners, studenten en jong volwassenen (en hun ouders of verzorgers) bij hun hulpvraag. Het gevoel van veiligheid en vertrouwen staat hierbij voorop.

Tijdens mijn coachingssessies kan ik geen telefoon beantwoorden. Voor het plannen van een persoonlijke kennismaking kan je op verschillende manieren contact met mij opnemen.